Jak wybrać garnki? TOP-5

Dobre garnki to podstawowe wyposażenie w kuchni każdej lubiącej gotować pani domu. Ich wybór nie jest jednak taki prosty, jak mogłoby się wydawać. Przed dokonaniem zakupu należy rozważyć wiele kwestii, takich jak choćby: materiał, z którego zostały wykonane, przeznaczenie, rodzaj powłoki, dostosowanie do kuchenki, atesty, czy chociażby sam wygląd. Jak widać decyzja nie należy do najprostszych. Wystarczy poznać jednak kilka przydatnych wskazówek, by zakup nie ciągnęły się w nieskończoność. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy ranking garnków, na które warto zwrócić uwagę.

Wybór garnków – jaki materiał?

Garnki powinny służyć nam przez wiele lat, dlatego tak ważne jest, by zostały wykonane z wysokiej jakości materiału. W sklepach można dostać między innymi garnki emaliowane, żeliwne, szklane, miedziane, ceramiczne, aluminiowe oraz te, wykonane ze stali nierdzewnej. Wszystkie rodzaje mają swoje wady i zalety, dlatego dobrze poświęcić chwilę i przeanalizować tę kwestią.

Garnki ze stali nierdzewnej

Jest to obecnie najbardziej popularny rodzaj garnków. Są uniwersalne, nie ulegają korozji, świetnie przewodzą temperaturę i nie ulegają korozji. W dodatku łatwo się je czyści, ponieważ przygotowywane w nich potrawy nie przywierają do powierzchni. Podczas wyborów tego typu garnków warto sprawdzić grubość dna, najlepiej by miało ono przynajmniej 3 warstwy, by garnek dobrze utrzymywał temperaturę. Minusem stalowych garnków może być ewentualna zawartość niklu, który może powodować alergie.

Garnki aluminiowe

Są wyjątkowo lekkie i bardzo szybko się nagrzewają, dodatkowo nie należą do drogich. Niestety są uważane za szkodliwe, ponieważ podczas gotowania (szczególnie kwaśnych potraw) zawarte w nich aluminium może przenikać do potraw. Jest jednak sposób, aby tego uniknąć - wystarczy zdecydować się na garnki pokryte powłoką ceramiczną lub te, które były poddane procesowi utleniania.

Garnki ceramiczne

To idealne rozwiązanie dla alergików, ponieważ materiał, z którego zostały wykonane nie wchodzi w żadne reakcje z przygotowywaną w nich potrawą. Dodatkowym atutem jest fakt, że długo utrzymują temperaturę, więc dania nie będą potrzebowały podgrzewania przez dłuższy czas. Można je kupić w wielu kolorach, więc staną się ozdobą kuchni. Niestety garnki nie wytrzymują wysokich temperatur i są mało odporne na zarysowania.

Garnki szklane

Podobnie jak garnki ceramiczne są odpowiednie dla alergików, ponieważ nie wchodzą w reakcje z jedzeniem. Dobrze rozprowadzają ciepło i pozwalają kontrolować proces gotowania, ponieważ są przezroczyste. Niestety są dość ciężkie, drogie i krótko trzymają temperaturę.

Garnki żeliwne

Przede wszystkim równomiernie się rozgrzewają i pozwalają na przygotowanie dania bez kropli tłuszczu. Należy je jednak odpowiednio konserwować, by posłużył jak najdłużej. Wybór garnków – na co jeszcze zwrócić uwagę? Dokonując zakupu garnków należy zastanowić się również nad wyborem powłoki. Najlepiej, by była ona teflonowa lub ceramiczna. Dzięki temu przyprawy nie będą przylegały do dna. Ważny jest również wybór uchwytów oraz pokrywek, a konkretnie ich grubości oraz materiału z jakie są wykonane. Ważne, aby dobrze leżały w dłoni i nie nagrzewały się za mocno. Jeżeli planujesz trzymać garnki w widocznym miejscu, dobrze jest wybrać modele, które będą pasowały do wnętrza kuchni.

Garnki – Ranking TOP-5

1. Zestaw garnków Destiny

W skład zestawu wchodzi 6 garnków ze stali nierdzewnej wraz z pokrywkami. Materiał, z którego zostały wykonane świetnie rozprowadza i utrzymuje ciepło, z kolei wielowarstwowe dno zapobiega przywieraniu potraw. Ważną cechą jest dopasowanie do wszelkiego rodzaju kuchenek oraz możliwość mycia w zmywarce. Garnki świetnie sprawdzą się w kuchni, w której dużo się gotuje.

2. Garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką Destiny

To idealny garnek dla całej rodziny, 5,5 l pojemności sprawi, że spokojnie można przygotować w nim danie dla większej ilości osób. Został wykonany ze stali nierdzewnej wysokiej jakości, dlatego równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni. Można go używać na każdym rodzaju kuchenek, dodatkowo można go używać w piekarniku. Specjalnie spłaszczony brzeg ułatwi nalewanie.

3. Lawenda garnek emaliowany 18 cm

Największym atutem tego garnka jest niewątpliwie jego wygląd. Wprowadzi on do każdej kuchni miła, rodzinną atmosferę. Świetnie nada się do gotowania zup, czy różnych dodatków do wszelkich potraw. Można w nim również podawać dania.

4. Berlinger Haus Garnek żeliwny z pokrywką

Garnek charakteryzuje się wysoką wytrzymałością, masywnością, jest również bardzo żywotny. Dodatkowo nie ulega korozji, a przygotowane w nim potrawy nie przywierają do dna. Atutem jest możliwość używania go w piekarniku do temperatury 260 stopni.

5. Orion 9-częsiowy zestaw garnków Grande

Ten zestaw zadowoli wszystkich miłośników gotowania. Składa się z trzech garnków z pokrywkami, patelni, brytfanny oraz rusztu. Wszystkie elementy oprócz patelni nadają się do używania w piekarniku. Specjalna powłoka nieprzywierająca oraz wyprofilowane dno zapobiegają przypalaniu oraz przywieraniu potraw. Atrakcyjny, nowoczesny design sprawia, że ozdobią każdą kuchnię.

Poprzedni post

Jak wybrać buty na zimę dla mężczyzny?

Następny post

Ciekawe pomysły na prezent – TOP-5

Popularne sklepy i marki, w których możesz zaoszczędzić z Coupon Dojo

Listwy Online
Polskie Składy Budowlane LOBO
Banggood
Crock-Pot
Łóżkoholic
Neo24